Acasa Blog Inmormantarea persoanei decedate in 36 de ore de la deces

 • Inmormantarea persoanei decedate in 36 de ore de la deces

  Inmormantare, ore, timp

  In urma informatiilor recente aparute in media, constatam cu uimire modificarea legislatiei pentru inmormantarea persoanelor decedate. “Inhumarea va fi incheiata in 36 de ore de la deces, amenda in valoare de 10000 de lei va fi platita de familie in cazul nerespectarii acestei hotarari, fotografierea si inregistrarea persoanei decedate este interzisa fara acordul apartinatorilor”. Sunt aceste informatii corecte? Vom raspunde pe rand la toate aceste intrebari.

  De unde ne informam?

  In Monitorul Oficial, partea I, nr. 843 din 24/10/2016 a fost publicata Hotararea de Guvern 741 din 12 octombrie 2016 care reglementeaza normele tehnice si sanitare cu privire la serviciile funerare. In aceast document gasim informatiile necesare.

  Ce spune aceasta Hotarare de Guvern?

  Art. 20, aliniatul 1, cel care ne ajuta pentru acest articol, se refera la modificarile aduse cu privire la perioada maxima in care trebuie inmormantata persoana decedata. Articolul face referire la persoanele cu risc infectios care, din motive obiective, precum fragmentarea corpului, putrefactie si altele asemanatoare nu se pot imbalsama. Masurile sunt necesare pentru prevenirea transmiterii infectiei in cazul autopsiei, transportului, inhumarii si incinerarii.

  Cine ia aceste masuri de siguranta

  Raspunderea pentru aceste masuri cade in sarcina persoanei care manipuleaza, a celui care ingrijeste corpul defunctului si a serviciilor specializate.

  Art. 20. — (1) in cazul persoanelor decedate in afara unitatilor sanitare, care prezinta risc infectios si care din motive obiective sau de sanatate publica, altele decat cele prevăzute la alin. (3) si (5), cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefactie avansata si altele asemenea, nu se pot imbalsama, se vor lua masuri cu privire la prevenirea transmiterii infectiei cu ocazia autopsiei/tanatopraxiei, expertizei, transportului, ingrijirilor mortuare, inhumarii, incinerarii si altele asemenea, dezinfectiei obiectelor personale. Aceste masuri revin ca raspundere atat persoanei care manipuleaza, ingrijeste sau ia în grija sa corpul defunctului decedat in urma unei boli infectioase, cat si serviciilor specializate si constau in: …

  La ce trebuie sa fie atenti apartinatorii decedatului

  Daca situatia persoanei decedate se incadreaza in cea prezentata mai sus, pentru a va scuti de posibile probleme legale, sa aveti in vedere urmatoarele:

  • solicitati firmei funerare sa obtina aprobarea directiei de sanatate publica pentru efectuarea transportului funerar al corpului defunctului;
  • pentru siguranta celor din jur pastrati intotdeauna capacul sicriului inchis, atat pe timpul transportului cat si al expunerii persoanei decedate;
  • stabiliti cu firma de servicii funerare si cu persoanele care efectueaza serviciul religios incheierea inhumarii in timpul maxim celor 36 de ore.

  Controversatul interval de timp, pentru inhumarea decedatului in maxim 36 de ore de la deces, este prezent la litera d) din Articolul 20, aliniatul 1:

  Art. 20. — (1) c) efectuarea transportului numai cu aprobarea serviciilor de supraveghere si control al bolilor transmisibile din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti; d) inhumarea si/sau incinerarea intr-un interval de maximum 36 de ore de la deces; e) pastrarea sicriului cu capacul inchis pe timpul transportului si inhumarii si neexpunerea publica.

  Alte situatii posibile

  La Articolul 20 gasim reglementate si cazurile in care persoana a decedat in urma unei boli infectioase, cazuri in care se vor aplica masurile universale de protectie a participantilor la funeralii. Pentru decesul survenit in urma unui agent patogen, reglementarile Art. 20 — (3) se refera la serviciile specializate care iau contact cu defunctul.

  Art. 20 — (2) in cazul in care persoana a decedat in urma unei boli infectioase si a fost deja imbalsamata, se vor aplica masurile universale de protectie individuala pentru participantii la serviciile funerare. Nu se impun restrictii suplimentare în ceea ce priveste expunerea, transportul, funeraliile, inhumarea ori incinerarea.

  Amenzile pentru nerespectarea prevederilor

  Daca aceste măsuri sunt necesare sa fie luate de persoanele care manipulează, îngrijesc sau iau în grija corpul defunctului decedat (conform Art. 20. — (1) ), contraventiile si sanctiunile pentru nerespectarea prevederilor se vor aplica tot acestor persoane.

  Art. 43. — (1) d) incălcarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. c), art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (1)—(4), art. 17 alin. (1), art. 20 alin. (1)—(3), (5) si (6), art. 26 alin. (3), art. 29 alin. (1), art. 34 alin. (1) si (2), art. 39 alin. (3), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.

  Putem fotografia persoana decedata?

  Responsabilitatea fotografierii persoanei decedate este lasata in sarcina apartinatorilor. Daca acestia isi dau acordul, legea permite fotografierea persoanei decedate. Exista insa si o exceptie: in cazul in care se face autopsia decedatului, in scopul constituirii probelor este permisa fotografierea si filmarea autopsiei fara acordul apartinatorilor.

  Art. 4. — (1) Se interzice fotografierea corpului defunctului, fara acordul apartinatorilor. (2) Prin exceptie este permisa fotografierea si filmarea pe timpul desfasurarii autopsiei in scopul constituirii probelor, conform dispozitiilor legale in vigoare.

  Raspundem succint la intrebarile initiale

  • reglementarile nu sunt noi. Ele sunt in vigoare din luna octombrie a anului 2016;
  • obligativitatea inhumarii in 36 de ore de la deces este valabila doar in anumite situatii speciale;
  • amenda in valoare de 10000 de lei pentru nerespectarea acestei hotarari (art. 20 alin. (1)—(3)) se aplica persoanelor responsabile cu aceste masuri de preventie;
  • fotografierea si inregistrarea persoanei decedate este permisa doar cu acordul apartinatorilor.
  Credit foto (editata): “Stowatch” de Veri Ivanova publicata pe Unsplash

  Scris in Consiliere, Legislatie funerara la date de

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodata publicata sau partajata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii