Acasa Blog Cuvinte de incurajare pentru doliu si deces

 • Cuvinte de incurajare pentru doliu si deces

  Copil ganditor

  Cand ne gasim in situatia sa spunem un cuvant de incurajare unui prieten in doliu sau unei familii indoliate, ni se pune un nod in gat si, oricat ne-am stradui, parca niciodata nu reusim sa exprimam o imbarbatare care sa ajute.Multe expresii comune prin care ne exprimam sustinerea si condoleantele, folosite in aceste momente si de fiecare data “bine intentionate”, nu sunt de ajutor pentru tinerii sau familiile indoliate. Iata cateva exprimari care nu se recomanda a fi utilizate si cateva sugestii ce pot fi folosite pentru imbarbatare in momentele de doliu.

  Nu spune niciodata:

  1. “Inteleg prin ce treci“.

  Nu poti sti prin ce trece.Fiecare experienta de doliu e unica.

  2. “Cu siguranta esti foarte furios“.

  Nu este de ajutor sa spunem oamenilor cum se simt sau cum trebuie sa se simta. Persoanele îndoliate trec prin multe sentimente de mai multe ori intr-o perioada scurta de timp.

  3. “Este greu dar important este sa ne amintim si lucrurile frumoase din viata lui (ei)”.

  Acesta afirmatie se foloseste probabil pentru a linisti exprimarile de durere. Atunci când oamenii sunt în doliu, este important să li se permită să se exprime și să experimenteze orice sentimente, amintiri dorinte pe care le au.

  4. “Cel putin nu mai sufera“.

  Efortul de “a te concentra pe lucrurile bune” sunt mai susceptibile de a minimiza experiența dificila prin care trece tanarul sau familia.

  Retine aceste lucruri si foloseste-le in locul celor de mai sus:

  1. “Poti sa-mi spui mai multe despre ce a insemnat pentru tine?

  2. “Majoritatea oamenilor au sentimente puternice cand se intampla asa ceva. Ce simti tu legat de acest moment?

  3. “Ce amintiri ai despre persoana care a murit?

  4. “La ce te-ai gandit de cand cel drag a murit?

  Desi nu ne dorim niciodata sa avem asemenea discutii cu prietenii sau apropiatii nostri, drumul vietii ne duce catre zile in care este necesar sa dovedim ca stim sa fim alaturi de cei dragi. Speram sa va ajute in momentele de durere aceste cateva cuvinte, cand a fi langa cel drag, langa un prieten si a fi disponibil sa-i ascultam durerea, este o atitudine care va dovedi prietenia sau apropierea noastra.

  Scris in Consiliere la date de

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodata publicata sau partajata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii